stoppen-met-roken-begeleiding

De E-sigaret; een sigaret ter vervanging van de ‘echte’. Door de verkopers wordt het ook wel het slim roken van de toekomst genoemd. Dit klinkt aanlokkelijk voor elke stopper, maar helaas, er bestaat geen smokkel weg naar een rookvrij leven. Ook de E-smoker heeft (gezondheids-)nadelen.

Hoe werkt een e-sigaret?

In tegenstelling tot een tabaksigaret, verdampt een elektronische sigaret een vloeistof met een mengsel van nicotine en soms ook smaakstoffen. Hoewel tabak een stuk schadelijker is, kunnen de stoffen van een E-sigaret de luchtwegen wel degelijk óók irriteren. Dit kan op de lange termijn, bij veelvuldig gebruik, net zo goed ziektes als kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Wat zijn de nadelen van een e-sigaret?

Daarnaast zijn de verslavende effecten van nicotine net zo aanwezig als bij een normale sigaret. De stress effecten in het lichaam, bijvoorbeeld een hogere hartslag, zijn evenzo goed een belasting voor het lichaam, met alle gevolgen van dien. Bovendien verbloemen de toegevoegde smaakstoffen de bitter smaak van nicotine, waardoor het roken alleen maar een hogere aantrekkelijkheid heeft.

Sommige mensen gebruiken een E-sigaret om langzaam steeds minder te roken en daarna te stoppen met roken. Echter is dit ten zeerste af te raden. Het E-roken is niet zonder schade en het risico om weer terug te vallen in een rookpatroon is dan ook heel erg groot.

Stoppen met roken en roken vervangen door een gezondheid bevorderende ‘verslaving’ zoals sporten, heeft een vele mate betere slagingspercentage. E-sigaretten horen daar, helaas, niet in thuis.

Heb je vragen over deze blog of over de mogelijkheden om te stoppen met roken? Bekijk ons gratis stoppen met roken programma! Ons programma is 100% vergoed door zorgverzekeraars.

2 antwoorden
 1. Hillie Kranenburg
  Hillie Kranenburg zegt:

  ik gebruik nu 3 weken de e sigaret .ik rook vanaf mijn 13e al de laatste 20jaar zware vannelle .ik gebruik 12 milligram .ik heb nu 3 weken gerookt ik merk wel dat dit net zo verslavend is maar dit bevalt me wel ik denk dan ook dat hier makelijker vanaf te komen is .maar de tijd zal het aangeven ik wil gewoon nooit meer roken dus dit is mijn beste poging tot nu toe .we gaan het meemaken of ik met een half jaar hier ook vanaf kan komen .
  hillie

  Beantwoorden
  • Rookvrij en Fitter
   Rookvrij en Fitter zegt:

   Beste Hillie,

   Wat goed dat je geen zware van Nelle meer rookt. Je bent nu aan het afbouwen door middel van een E-sigaret, maar zoals je zelf al merkt werkt het vapen net zo verslavend, en is het daarnaast ook nog steeds schadelijk voor je lichaam. Mocht je hier toch hulp bij nodig hebben, dan hebben wij ervaren coaches die je hierbij kunnen begeleiden. Wellicht zou je dan ook kunnen overwegen om het af te bouwen met behulp van nicotine vervangende middelen. Dit is ook minder schadelijk dan een E-sigaret. Stoppen via Rookvrij en Fitter wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering zonder dat het je eigen risico aantast. Ook nicotine vervangende middelen worden vergoed. Heel veel succes bij het stoppen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *