stoppen-met-roken

Iedereen kent hem wel; het ‘rokerhoesje’. Maar waar komt dat vandaan? Hoe ontstaat het?

hoe ontstaat een rokershoest?

De luchtwegen in de long zijn bekleed met een dun laagje met trilhaartjes. Deze trilhaartjes hebben de functie om viezigheden te verwijderen. Door een golvende beweging brengen ze onder andere slijm, deeltjes en teer naar buiten.

Juist deze haartjes worden beschadigd door het roken. De cellen met deze haartjes sterven af en worden vervangen door slijmproducerende cellen. En de enige manier om zonder haartjes vuil uit de longen te verwijderen, is hoesten!

In het begin is de met name in de ochtend, wanneer het slijm en viezigheid van de nacht zich heeft opgestapeld. Maar naar mate er meer trilharen afsterven, zal er minder vuil vanzelf worden opgeruimd en des te meer de roker moet hoesten. Het longweefsel aan zich kan daar ook niet goed tegen en verliest zijn elasticiteit.

Op een gegeven moment is de rek er helemaal uit, en dat is het moment dat we praten over rokerslongen. Dit wordt ook wel COPD genoemd.

Kunnen rokerslongen herstellen?

Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het herstellen van de cellen met trilhaartjes. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren!

De al toegebrachte schade aan longblaasjes is helaas vaak blijvend. Stoppen met roken zorgt er wel voor dat er niet méér longblaasjes beschadigd raken.

Heb je vragen over dit artikel of over de mogelijkheden om te stoppen met roken? Bekijk ons gratis stoppen met roken programma! Ons programma wordt 100% vergoed door zorgverzekeraars! Zet de eerste stap naar een rookvrij leven en meld je vrijblijvend aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *