rookvrij

Als je besluit te stoppen met roken is de kans groot dat je dit doet om gezondheidsredenen. Stoppen kan in het begin voor mentale en fysieke moeilijkheden zorgen omdat je lichaam niet gewend is dat je niet meer rookt. Wanneer je echter besluit om niet meer te roken begint je lichaam direct aan zijn herstel, het zal je verbazen wat de lichamelijke voordelen zijn van stoppen met roken! Maar wat zijn zichtbare veranderingen en wat kan je lichamelijk verwachten als je gestopt bent?

Wat merk ik?

Al na 20 minuten tot een uur te zijn gestopt met roken zullen je hartslag en bloeddruk omlaag gaan.

Na een hele dag niet gerookt te hebben beginnen je longen aan een grote schoonmaak. Hierdoor kun je slijm ophoesten. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam, dit zorgt ervoor dat je bloed weer meer zuurstof op kan nemen! Na 2 dagen zul je merken dat je al meer begint te ruiken en proeven, dit komt door de nicotine die uit je lichaam verdwenen is.  Omdat je lichaam niet gewend is om geen nicotine in zijn lichaam te hebben kan het zijn dat je rond deze tijd een dipje ervaart. Probeer je hier door heen te zetten, na 3 dagen voel je je energieker en ademen gaat makkelijker!

In de aankomende weken gaat je lichaam hard aan het werk om de longfunctie en bloedsomloop te verbeteren.

Na één maand zul je echt merken dat je lichaam al goed onderweg is om te herstellen. Je conditie verbetert en een rokershoestje zal verdwijnen. Na een aantal maanden zijn de trilhaartjes in je longen (ook wel cilia genoemd) helemaal hersteld. Deze haartjes zorgen ervoor dat slijm uit de longen wordt geduwd en helpen bij het bestrijden van infecties. Je immuunsysteem wordt hierdoor verbeterd, en je zal merken dat je misschien minder vaak verkouden bent.

Na één jaar is je lichaam al zo ver hersteld dat het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd is. De aankomende jaren zullen ook de kansen op andere ziektes verder afnemen.

Ben je meerdere jaren gestopt met roken? Dan zal ook de kans op allerlei vormen van kanker afnemen. De kans op bijvoorbeeld een beroerte is net zo groot als die van een niet-roker.

Na 10 tot 15 jaar niet roken heb je dezelfde kans op hart- en vaatziekten als die van een niet-roker. Je bloedvaten zijn na zo lang niet roken zelfs gelijk aan iemand die nooit heeft gerookt!
Zoals je leest kan je lichaam zich voor een heel groot deel herstellen na dat je stop met roken! Het is dan ook nooit te laat om te stoppen met roken, wel is het zo dat als je stopt met roken voor je 50e, de kans om te overlijden aan roken halveert. Hoe langer je bent gestopt, hoe kleiner het risico op een ziekte die door roken is veroorzaakt.

Heb je vragen over dit artikel over wil je meer weten over stoppen met roken? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk ons stoppen met roken programma.

Julika ten Haaf
Geschreven op: 25-10-2021

Bronvermelding

Ikstopnu.nl. (2021, 19 februari). Je gezondheid verbetert snel als je gestopt bent met roken. Ik stop nu. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.ikstopnu.nl/motivatie/je-gezondheid-verbetert-snel/#na-15-jaar

Moerenburg, J. (2020, 1 december). Effecten gezondheid stoppen met roken. ROKENinfo.nl. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.rokeninfo.nl/hulp/effecten-van-stoppen

Smartvitaal. (2020, 30 juni). Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.smartvitaal.nl/blog/stoppen-met-roken-dit-gebeurt-er-met-je-lichaam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *