Voor de meeste mensen is het geen nieuws dat roken de afgelopen jaren een stuk duurder is geworden. Bij Rookvrij en Fitter kijken we echter het liefst naar de positieve kant: hoeveel kan men nu besparen wanneer er gestopt wordt met roken?

Zoals gezegd is de prijs van sigaretten afgelopen jaren gestegen. Alleen al in 2020 is de prijs tot twee keer toe verhoogd. Op 1 januari steeg de prijs van een pakje van 20 sigaretten toentertijd met €0,14. Voor een pak shag van 50 gram was dit €0,35. Vervolgens werden de prijzen nogmaals verhoogd in april van 2020. Een pakje sigaretten werd €1 duurder en de prijs voor een pak shag werd zelfs met €2,50 verhoogd1. Wanneer er wordt gekeken naar de plannen van de Rijksoverheid kan er worden geconcludeerd dat deze prijzen komende jaren alleen maar zullen blijven stijgen. Het streven van de Rijksoverheid is dat er in 2023 €10 betaald zal moeten worden voor een pakje sigaretten. Wanneer we dit van de positieve kant bekijken betekent dit dat men per jaar steeds meer kan besparen wanneer ervoor wordt gekozen om te stoppen met roken!

We gaan eens een simpel rekensommetje maken om te kijken wat stoppen met roken in een jaar voor iemand kan betekenen. De gemiddelde prijs voor een pakje sigaretten is op dit moment €8,20. Wanneer we uitgaan van een persoon die een pakje per dag rookt, betekent dit dat diegene op weekbasis dus al €57,40 kan besparen. Op maandbasis bedraagt dit al €250 en op jaarbasis kan er dan zelfs €3.000 worden bespaard! Naast alle gezondheidsvoordelen die met stoppen met roken bereikt worden, is het dus ook mogelijk om duizenden euro’s per jaar te besparen.

Wanneer iemand een jaar is gestopt met roken is het verhoogde risico op coronaire hartziekten gehalveerd. Naast dit ingrijpende gezondheidsvoordeel is er dus mogelijk ook nog eens €3.000 bespaard. Wanneer iemand tien jaar is gestopt met roken is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en op andere kankersoorten sterk verminder. Wederom is er naast dit gezondheidsvoordeel tegelijkertijd ontzettend veel geld bespaard, namelijk €30.000! Ter illustratie: met dit bedrag kan er een nieuwe Audi A3 worden aangeschaft of bijvoorbeeld een vakantiehuisje in Italië worden gekocht. Met dit bedrag is het zelfs mogelijk, wanneer iemand in een gekke bui verkeerd, om 106.000 lolly’s te kopen!

Kortgezegd is het duidelijk dat er door mensen die roken veel geld aan sigaretten word besteed. Ben jij benieuwd hoeveel je kan besparen door te stoppen met roken? Bereken dan hieronder hoeveel geld je bespaard wanneer je stopt met roken!

—————————–

[1] (Stop bewust, 2021)

Bibliografie

Stop bewust. (2021, januari 5). ROKEN WORDT DUURDER: PRIJSVERHOGING PER 1 JANUARI 2021. Opgeroepen op oktober 6, 2021, van Stichtingstopbewust.nl: https://stichtingstopbewust.nl/prijsverhoging-roken-2021/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *