stoppen-met-roken-cursus

De Corona pandemie houdt de wereld al een tijd in zijn greep. Gelukkig mag er stukje bij beetje weer steeds meer. Mondkapjes hoeven niet meer op in de supermarkt, restaurants zijn weer open en de avondklok is verleden tijd. Toch blijft corona een interessant en actueel punt.

Uit onderzoek is gebleken dat de coronacrisis ook een duidelijk effect heeft op het rookgedrag van mensen. Bij deze een aantal feiten op een rij:

  • Bijna een kwart van de rokers is door de coronacrisis meer gaan roken dan voorheen.
  • De voornaamste reden van toename aan roken is een toename van stress.
  • Een kwart van de rokers vindt het door corona moeilijker om te stoppen met roken.
  • Een positief verschijnsel: zo ongeveer 70% van de rokers geeft aan dat de coronapandemie de wens voor stoppen met roken heeft aangewakkerd.

Op twee fronten heeft roken invloed op het krijgen van (ernstige) gevolgen van een COVID-19 infectie. Allereerst is het risico op besmetting hoger bij rokers. De afweer in de longen wordt aangetast door de schadelijke stoffen van een sigaret. Zo krijgen alle virussen, ook COVID-19, een grotere kans om door te dringen in de longen. Daarnaast hebben rokers meer kans om het virus te verspreiden, doordat zij over het algemeen meer hoesten (de welbekende ‘rokershoest’).

Maar ook wanneer rokers eenmaal besmet zijn, hebben zij een groter risico om ernstig ziek te worden. De longen zijn reeds beschadigd ten gevolge van tabak, waardoor ze vatbaarder zijn voor complicaties waaronder (tijdelijke) beademing in het ziekenhuis.

Roken zorgt er dus voor dat iemand zelf vatbaarder is voor COVID-19, maar ook dat de kans dat diegene anderen besmet groter wordt. Beide zijn een gevaar voor iemands gezondheid. Laten we in deze tijd onszelf en onze naasten nou beschermen. Hoe meer we eraan doen om onszelf en elkaar te beschermen, hoe eerder het leven weer opgepakt kan worden zoals dat we het kenden voor de pandemie. Een leven zonder de nadelen van sigaretten, een leven met voordelen van gezondheid.

Kortom, een extra motivatie om te gaan stoppen.

Heb je vragen over dit artikel of over de mogelijkheden om te stoppen met roken? Bekijk ons gratis stoppen met roken programma! Ons programma wordt 100% vergoed door zorgverzekeraars! Zet de eerste stap naar een rookvrij leven en meld je vrijblijvend aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *