Als je besluit te stoppen met roken speelt in de meeste gevallen zowel je fysieke als je sociale omgeving een belangrijke rol. Uit verschillende studies blijkt dat de kans om te stoppen met roken en het daadwerkelijks stoppen met roken beter vol te houden is als de roker door zijn omgeving wordt ondersteunt. Het is dus belangrijk dat jouw omgeving je helpt bij het stoppen. Daarentegen help jij je omgeving als je stopt met roken.

Licht je sociale omgeving in als je stopt met roken

Ongeveer 40% van de ex-rokers geeft aan dat de steun van vrienden, familie en kennissen enorm bijdroeg bij het succesvol stoppen met roken. Het is belangrijk dat je de mensen om je heen vertelt dat je gaat stoppen met roken. Zij kunnen jou hierbij helpen en ondersteunen. Daarnaast begrijpen zij jou beter als je bijvoorbeeld sneller boos wordt, prikkelbaar bent of last van hoofdpijn hebt. Zij weten waar dit vandaan komt en kunnen jou helpen of juist even laten.
Als je partner of iemand die dicht bij je staat ook rookt kan dit rookgedrag een grote invloed hebben op het wel of niet slagen van jouw rookstopping. Samen het traject van stoppen met roken aangaan kan dan ook erg effectief en fijn zijn. Indien de ander dit niet ziet zitten kan het op de hoogte stellen van de ander al veel ondersteuning en hulp bieden bij het stoppen met roken.

Je helpt niet alleen jezelf maar ook je omgeving door te stoppen met roken

Zoals al eerder benoemd help je niet alleen jezelf maar ook je omgeving als je besluit te stoppen met roken. Als je rookt, ademen ook de mensen in je omgeving deze rook in. Dit wordt ‘meeroken’ genoemd. Meeroken veroorzaakt dezelfde ziektes en klachten als roken. Stoppen met roken is dus niet alleen gezonder voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Je creëert een rookvrije omgeving voor de mensen om jou heen.

Een rookvrije omgeving

Op steeds meer plekken geldt een rookverbod. Veel openbare plekken zoals schoolpleinen, sportverenigingen, horeca en luchthavens zijn rookvrije plekken geworden. Roken in het openbaar wordt voor rokers steeds moeilijker gemaakt en dit zal in de komende jaren toenemen. Een rookvrije omgeving geeft als je gestopt bent met roken alleen maar voordelen. Je ziet minder vaak mensen roken waardoor de verleiding om ook te gaan roken er niet is.

Kortom wordt het roken in het openbaar steeds moeilijker, wat het stoppen met roken stimuleert en makkelijker maakt. Daarnaast geeft het stoppen met roken zowel voor jezelf als de mensen om je heen veel gezondheidsvoordelen.

Heb je vragen over dit artikel over wil je meer weten over stoppen met roken? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk ons stoppen met roken programma.

Christy Willigenburg
Geschreven op: 08-03-2021

Bronvermelding

Isala. (2021, 30 november). Stoppen met roken: adviezen en oefeningen. Isala. Geraadpleegd op 24 februari 2022, van https://www.isala.nl/patientenfolders/8052-stoppen-roken-adviezen-oefeningen/

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2022, 9 februari). Rookverbod openbare ruimten, werkplek en horeca. Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 24 februari 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken/rookverbod-openbare-ruimten-werkplek-en-horeca#:%7E:text=Er%20geldt%20een%20rookverbod%20op,in%20de%20Tabaks%2D%20en%20rookwarenwet.

Tabakstop. (2019, 4 september). Iemand uit je omgeving is gestopt. Geraadpleegd op 24 februari 2022, van https://www.tabakstop.be/een-naaste-ondersteunen/iemand-uit-je-omgeving-gestopt#:%7E:text=Verschillende%20studies%20hebben%20aangetoond%20dat,het%20succesvol%20stoppen%20met%20roken

Ter Weijde, W. (2019). Wat je zou moeten weten over stoppen met roken. Trimbos Instituut. Geraadpleegd op 24 februari 2022, van https://www.trimbos.nl/docs/27cd67f2-0917-4673-963b-0ee69e0ba52d.pdf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *