[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kzg0507g’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Een Rookvrij nieuw jaar: Hoe doe je dat?
Jaarlijks proberen meer dan één miljoen rokers een stoppoging te doen, de kans is groot dat deze poging een goed voornemen is om het nieuwe jaar te beginnen. Het is heel goed dat je wil stoppen met roken, maar hoe pak je zoiets nu effectief aan? Het is menseigen dat het vaak lastig is om je voornemen echt goed vol te houden, het is moeilijk om niet in oude gewoontes terug te vallen. Maar hoe kun je de kans van slagen vergroten? En hoe hou jij je voornemen (langer) vol? In dit artikel wordt uitgelegd hoe jouw hersenen werken als het op gewoontes aankomt met daarbij verschillende informatie die je kan helpen bij het maken van een goed voornemen en hoe je er echt mee aan de slag gaat!
De psycholoog Jeremy Dean constateerde dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen. Het is dus niet gek dat je het erg moeilijk vindt om plotseling te stoppen met roken, iets wat waarschijnlijk een gewoonte geworden is (Metz, 2015). Een voordeel is dat je deze gewoonte ook ooit hebt aangeleerd, dan kun je hem dus ook weer afleren!
Het feit dat een goed voornemen soms lastig is, is omdat het ‘oergedeelte’ van onze hersenen ook wel het reptielenbrein zich graag vasthoudt aan jouw oude gewoontes. De nieuwere hersenlaag, de neocortex, zorgt er juist voor dat we plannen en goede voornemens maken. Toch is het reptielenbrein van onze hersenen zo sterk dat ze de goede voornemens kunnen overschaduwen door hun instinct en impulsen, een mens kiest immers sneller voor een makkelijke keuze. Dit betekent in deze situatie dat je aan je slechte gewoonte vasthoudt (Pierlo, 2020).
Maar niet getreurd, met de juiste tips, begeleiding en steun zal het echt lukken om het roken af te leren. Het is ten eerste heel belangrijk dat je weet waarom je jouw gewoonte af wil leren. Als je een goede motivatie of drijfveer hebt, zal je reptielenbrein jouw goede voornemen minder snel verstoren. Wat kan helpen is het opschrijven van je goede voornemen en ook wat je motivatie is, hang dit blaadje ergens in huis waar je het elke dag ziet.
Daarnaast is het belangrijk dat jouw stoppoging in het nieuwe jaar concreet is. Het is niet handig om te zeggen, volgend jaar ga ik ergens stoppen met roken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je op die dag op dat tijdstip stopt met roken. Is dat voor jou niet haalbaar en realistisch? Dan zou je kunnen afspreken hoe veel sigaretten je precies per dag of per week mag roken. Om een goed voornemen vol te houden is het altijd handig om op deze drie dingen te letten: concreet, haalbaar en realistisch.
Laat vrienden en familie ook weten dat je bezig bent met stoppen met roken, zo maak je niet alleen een afspraak met jezelf maar ook met anderen uit je omgeving. Dit zal je nog eens extra helpen om van de sigaret af te blijven. Bedenk van tevoren al wat momenten kunnen zijn waarop je het heel lastig vindt om niet te roken, bijvoorbeeld op feestjes of in de ochtend aan het ontbijt. Wat dan kan helpen is om op deze momenten het roken te vervangen door een andere gewoonte, bijvoorbeeld een stukje wandelen, iets schoonmaken of wat schrijven. Doe dit telkens als je de drang voelt om te gaan roken, op deze manier vervang je de oude gewoonte voor een andere nieuwe gewoonte.
Als laatst kan het helpen om een kleine dagboekje of agenda bij te houden. Hierin schrijf je af en toe kort op hoe het gaat met jouw poging om te stoppen met roken, wanneer het juist heel goed ging maar ook wanneer je het moeilijk had en wat je toen hebt gedaan. Als je het zwaar hebt kun je hierin nog eens teruglezen hoever je al bent gekomen, dit motiveert je om door te zetten (Pierlo, 2020).
Hopelijk lukt het jou met deze handvatten om jouw goede voornemen een grote kans van slagen te geven! Wil je ondersteunt en begeleidt worden tijdens het stoppen met roken? Schrijf je dan vrijblijvend in voor het stoppen met roken programma van Rookvrij en Fitter dat volledig vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Gelukkig nieuwjaar!
Julika ten Haaf
Geschreven op: 04-01-2022
Bronvermelding
Metz, F. (2015, 21 januari). Mobiliteit en Gedrag – CROW. Geraadpleegd op 4 januari 2022, van https://www.crow.nl/mobiliteit-en-gedrag/weblog/januari/hoe-lang-duurt-het-om-een-nieuwe-gewoonte-aan-te-l
Pierlo, L. (2020, 7 januari). Stappenplan: zo houd je je goede voornemens vol. Geraadpleegd op 4 januari 2022, van https://gezondnu.nl/geen-categorie/stappenplan-zo-houd-je-je-goede-voornemens-vol/
[/av_textblock]