Rookvrij en Fitter en de KWbN

Rookvrij en Fitter is een uniek stoppen-met-roken programma waarbij er veel aandacht voor beweging en een gezonde leefstijl is. Daardoor hebben deelnemers minder last van ontwenningsverschijnselen, drang naar sigaretten, komen ze minder aan in gewicht en worden ze fitter. Daarnaast heeft Rookvrij en Fitter een veel positievere sfeer dan andere programma’s. Ook voor coaches van KWbN is het mogelijk om als stoppen-met-roken coach aan de slag te gaan bij Rookvrij en Fitter!

Rookvrij en Fitter werkt toe naar een landelijk netwerk van professionele stoppen-met-roken coaches. Coaches ontvangen een vergoeding van €180 exclusief btw (we voeren een discussie met de belastingdienst over vrijstelling van btw) per deelnemer en voeren zelfstandig het programma uit met ondersteuning vanuit de centrale organisatie. Op vrijdag 27 januari en vrijdag 3 februari organiseren we een opleiding tot Rookvrij en Fitter coach.

Het programma wordt 100% vergoed door de zorgverzekeraar. Deelnemers hoeven niks te betalen en ontvangen dus geen rekening. Het programma is kosteloos en gaat niet van het eigen risico af. Rookvrij en Fitter is onder andere onderdeel van het CWZ (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) in Nijmegen.

KWbN en Rookvrij en Fitter werken samen met als doel het opleiden van KWbN trainers/coaches tot Rookvrij en Fitter coach. Voor trainers/coaches die bewegen, gezondheid en een goede leefstijl hoog in het vaandel hebben staan is dit een mooie kans om de coachende vaardigheden te verbreden en extra inkomsten zowel als werkzaamheden te genereren!

Online informatiebijeenkomst

Op YouTube staat een online bijeenkomst die we eerder hebben opgenomen voor KWbN wandeltrainers, klik hier om deze te bekijken.

In dit filmpje wordt alles uitgelegd met betrekking tot:

 • Wat is Rookvrij en Fitter?
 • Welke visie zit er achter het programma?
 • Welke taken liggen bij de trainer/coach en welke bij de centrale organisatie?
 • Hoe ziet het financiële plaatje eruit?
 • Hoe ga ik van start?

De opleiding

De opleiding tot Rookvrij en Fitter coach bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste dient de persoonlijke accreditatie behaald te worden zodat je in het stoppen-met-roken kwaliteitsregister komt te staan. Voor dit gedeelte van de opleiding werken we samen met opleidingsinstituut Visiom. Je zal vier dagdelen een scholing volgen op het gebied van coaching. De data van deze dagdelen zijn nog nader te bepalen aan de hand van het aantal aanmeldingen. Naast de scholing zul je een E-learning moeten voltooien. Als laatste opdracht volg je een stage van twee gesprekken, deze kan intern bij Rookvrij en Fitter gedaan worden. Hierna ontvang je de accreditatie.

Het tweede gedeelte van de opleiding bestaat uit twee Rookvrij en Fitter-opleidingsdagen. Deze staan op 27 januari en 3 februari gepland. Hierna ben je klaar om met het programma te kunnen werken. Wanneer de opleiding vol is zal er een nieuwe opleiding worden gepland.

Profiel Rookvrij en Fitter coach

Het profiel van een Rookvrij en Fitter coach is veelzijdig. Bij deze de belangrijkste aspecten op een rijtje:

 • Je hebt HBO werk- en denkniveau
 • Je rookt niet
 • Je zet je graag in om anderen te helpen
 • Je spoort graag mensen aan om gezonder te leven
 • Je bent sociaal en benaderd mensen op een positieve manier
 • Je kunt een luisterend oor bieden
 • Je kunt sturing geven aan een groep of individu
 • Je hebt enige basiskennis op het gebied van bewegen, gezonde voeding en een gezonde leefstijl in zijn algemeenheid
 • Je bent ondernemend en in staat ook zelf deelnemers te werven

De kosten

Zonder STAP-budget
De kosten voor de opleiding bedragen normaliter €995. Rookvrij en Fitter investeert echter graag in nieuwe coaches, vandaar dat wij een deel van de kosten op ons nemen. De kosten voor een KWbN trainer zullen daarom slechts €795 bedragen. Hiertegenover staat de verwachting dat je als coach ook daadwerkelijk aan de slag gaat met het programma.

Ben je al geaccrediteerd stoppen-met-roken coach of werkzaam als leefstijlcoach en aangesloten bij de BLCN? Geef dat dan bij ons aan, je ontvangt dan namelijk extra korting op de opleidingskosten.

De kosten voor aanmelding in het kwaliteitsregister zijn voor rekening van de coach. Deze kosten bedragen €60 per jaar en betaal je rechtstreeks aan het kwaliteitsregister. Bij Rookvrij en Fitter betaal je geen licentiekosten.

Met STAP-budget
Zoals hieronder in de tabel aangegeven kan er gebruik worden gemaakt van het STAP-budget. Het STAP-budget kan worden aangevraagd voor de opleiding ‘Effectief coachen bij het stoppen met roken’ waarmee de SMR accreditatie behaald wordt. Hierdoor zullen de totale kosten voor de accreditatie zowel als de Rookvrij en Fitter opleiding maar €100 bedragen. We raden iedereen die in aanmerking komt voor het STAP-budget dus aan om je hiervoor aan te melden. De eerstvolgende aanmeldronde voor het STAP budget is op 2 januari 2023 om 10:00 uur. Meer informatie over het STAP-budget en hoe je je hiervoor kan aanmelden vind je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen/leven-lang-ontwikkelen-financiele-regelingen/stap-budget

Kosten Met STAP-budget
SMR geaccrediteerd €100 n.v.t.
BLCN geaccrediteerd €425 €100
KWbN-trainer €795 €100

Interesse?

Wanneer je na het bekijken van de informatiebijeenkomst enthousiast bent kan je je interesse kenbaar maken via een mail naar Lasse@rookvrijenfitter.nl. Stuur hierbij een kort motivatiebericht, je werkgebied en een CV mee. Hierna zal er mogelijk een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Hierbij kijken we of jij goed bij het programma past en het programma bij jou.

© Copyright - Rookvrij en Fitter
G-XQCWBM7WCE