Vapen wordt in Nederland, zowel als wereldwijd, steeds populairder. De vervanging van de sigaret is tegenwoordig overal verkrijgbaar en wordt voornamelijk door de jeugd steeds vaker gebruikt. Volgens cijfers van het trimbosinstituut heeft 1 op de 4 scholieren tot 16 jaar al eens gevaped. Op latere leeftijden is dit zelfs 44 procent (Nationaal expertisecentrum tabaksontmoedeging & Trimbos instituut, 2020). Maar wat is vapen eigenlijk? Is het vergelijkbaar met een E-Sigaret? En is het schadelijker voor je dan roken?  
In deze blog lees je alles over het nieuwe roken en de vape.   

Wat is een Vape

De vape is een soort E-sigaret. Het is een klein elektronisch apparaat dat oorspronkelijk ontworpen is in China rond 2003. Het werd toentertijd gepresenteerd als een hulpmiddel om te stoppen met roken. Sindsdien zijn er vele verschillende variaties en modellen opgedoken van de elektrische sigaret.  
De vape bestaat uit 3 belangrijke componenten. Een verstuiver, een batterij en een klein reservoir met vloeistof. Door zuigkracht of met behulp van een knop zorgt de batterij ervoor dat de verstuiver verhit wordt, waarna de vloeistof door de verstuiver verdampt wordt. Vervolgens kan de rook worden ingeademd.
Deze vapes zijn er in veel verschillende vormen en maten met allemaal andere kleuren, smaken, schadelijke stoffen en nicotinegehaltes.  

Wist je dat: De tabaksindustrie de naam ‘E-sigaret’ vervangen heeft voor ‘vape’ om van de negatieve lading aan het woord ‘sigaret’ af te komen. Om zo hun product op een positievere manier te kunnen verkopen.

Hoe beïnvloedt een vape je gezondheid? 

Een vape werd bij zijn introductie op de markt neergezet als een rook-vervangend middel. Zo zou de vape niet de schadelijke stoffen hebben die een sigaret wel heeft. Uit recente cijfers van het RIVM  is gebleken dat er in een vape een deel van dezelfde schadelijke stoffen zit als in een sigaret (RIVM, z.d.). Het gebruiken van een vape kan zorgen voor geïrriteerde longen en luchtwegen, hartkloppingen en kanker.  Als we een vape en een sigaret naast elkaar leggen kan er geconcludeerd worden dat bij normaal gebruik de vape minder ongezond is dan de sigaret. De vape is echter nog een relatief nieuw product. Hierdoor is er over de lange termijn gevolgen van vapen nog nauwelijks iets bekend. 

Een ander nadeel van de vape is dat deze gedurende de hele dag te gebruiken is. Rokers pakken vaak een aantal momenten op de dag om te roken. Een vape kan de hele dag door gebruikt worden waardoor de nicotine inname behoorlijk kan verhogen. Vooral rokers die een sigaret en vape naast elkaar gebruiken maken kans om veel meer nicotine binnen te krijgen. 

Wist je dat: verschillende vapes nicotinezouten gebruiken die veel verslavender zijn dan de nicotine in sigaretten of nicotinevloeistof in andere E-sigaretten. Nicotinezouten zijn stoffen die toegevoegd kunnen worden aan de vloeistoffen in een E-sigaret of vape. Deze vorm van nicotine zorgt ervoor dat de nicotine nog sneller en in hogere pieken in de bloedbaan opgenomen worden. Dit maakt het een stuk verslavender dan de reguliere nicotine die in sigaretten zit. 

Hoe beïnvloedt een vape je gezondheid? 

Uit onderzoek is dus gebleken dat vapen niet goed voor je is, maar in welke mate is een vape te vergelijken met een sigaret en waar zitten de grootste verschillen in? 

Uit de beschikbare onderzoeken is gebleken dat vapen minder ongezond is dan roken (Hoge Gezondheidsraad, 2022). Voornamelijk omdat er in een vape/E-sigaret geen teer of koolstofmonoxide zit. Dit zijn twee van de schadelijkste stoffen die in een sigaret zit. Echter zit er in een vape of sigaret nog tal van andere schadelijke stoffen die schade aan je lichaam kunnen toebrengen. Daarnaast is er nog geen duidelijkheid of de E-nummers in de vloeistoffen schadelijk zijn voor je.

Er is genoeg bewijs om te kunnen zeggen dat als je volledig stop met het roken van sigaretten en start met vapen, de kans op ernstige aandoeningen vermindert. In ieder geval op korte termijn. E-sigaretten kunnen dus een hulpmiddel zijn om van sigaretten af te stappen, maar het is daarentegen nog steeds niet de gezonde keuze! 

Wist je dat: Er mensen brandwonden hebben gekregen in en rondom hun mond door defecte of zelfs ontplofte vapes.
 

Herstel

Bij het vapen adem je dus rook/damp in, net zoals bij sigaretten.  Met deze rook creëer je een ideale situatie voor bacteriën om zich te vestigen in je longen en luchtwegen (HLN, 2019). Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot herstel. Zo helpt het op korte termijn met het verlagen van de hartslag en bloeddruk. Na twee dagen zal voornamelijk door een vermindering in nicotinegebruik de smaak en het reukvermogen verbeteren. Na een paar maanden zijn je longhaartjes grotendeels hersteld en na één jaar is je kans op hart- en vaatziekte gehalveerd. Stoppen met roken zowel als vapen heeft dus altijd een gezond effect.

Conclusie 

Een vape is dus een vorm E-sigaret. Het werkt met een batterij, vloeistofgedeelte en verstuiver. Hij is steeds populairder aan het worden, voornamelijk bij jongvolwassenen. De vape is tegenwoordig in vele verschillende maten, kleuren en smaken te verkrijgen. Vapen is niet goed voor je gezondheid maar kan wel helpen bij stoppen. Echter werd het vroeger als ideaal hulpmiddel gezien, maar die gedachte is wel achterhaald. Vapen is niet goed voor je en het is beter voor je dat je stopt, je blijft namelijk nicotine en andere schadelijke stoffen tot je nemen. Lukt het je niet om te stoppen met vapen of roken? Dan kun je terecht bij Rookvrij en Fitter voor professionele begeleiding bij het stoppen.

Literatuurlijst

HLN. (2019, 2 september). Maddie (18) wil iedereen wijzen op het gevaar van vapen: “Het kostte me bijna mijn leven”. Geraadpleegd op 19 oktober 2022, van https://www.hln.be/buitenland/maddie-18-wil-iedereen-wijzen-op-het-gevaar-van-vapen-het-kostte-me-bijna-mijn-leven~ab4291d0/

Hoge Gezondheidsraad BE. (2022). Electronische sigaret. Geraadpleegd op 5 oktober 2022, van https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20220616_hgr-9549_advies_e-sigaret_vweb_0.pdf

Nationaal expertisecentrum tabaksontmoedeging & Trimbos instituut. (2020). De E-sigaret. Factsheet elektronische sigaret. Geraadpleegd van https://www.trimbos.nl/docs/af1765-factsheet-elektronische-sigaretten.pdf

RIVM. (z.d.). Wat is een e-sigaret? Geraadpleegd op 5 oktober 2022, van https://www.rivm.nl/tabak/producten/wat-is-een-e-sigaret#:%7E:text=Een%20e%2Dsigaret%20(elektronische%20sigaret,sigaret%2C%20maar%20vaak%20wel%20nicotine.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *