Groot nieuws! Onze interventie is nu officieel erkend door het RIVM als methode om te stoppen met roken.

Rookvrij en Fitter is een stoppen-met-roken interventie met speciale aandacht voor een gezonde leefstijl, inclusief beweging, gezonde voeding en ontspanning. Onder begeleiding van 90 geaccrediteerde coaches door heel Nederland kunnen deelnemers kiezen tussen individuele of groepsbegeleiding, beschikbaar op locatie, online of telefonisch. De interventie wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars, inclusief nicotinevervangende middelen of medicatie.

Sinds 21 maart 2024 is Rookvrij en Fitter officieel erkend als interventie door het RIVM, met de beoordeling ‘goed onderbouwd’. Het oordeel van de commissie was als volgt: “Rookvrij en Fitter heeft een mooie combinatie van individuele en groepssessies en 11 maanden lang de mogelijkheid om nazorg, wat van belang is voor mensen die meer moeite hebben met het stoppen met roken. Ook heeft de interventie een mooie toevoeging bij stoppen met roken door aandacht voor bewegen en ook andere leefstijlthema’s.

De uitvoering verloopt flexibel en is daardoor geschikt voor meerdere doelgroepen, met aandacht voor deelnemers met een lage opleiding. Door vier verplichte intervisies per jaar is de kwaliteitsbewaking zeer gedegen.”

De ernstige gezondheidsschade veroorzaakt door roken is algemeen bekend, en de positieve effecten van stoppen met roken zijn aanzienlijk. Als zorgprofessional heb je een grote invloed op de beslissing van een patiënt om te stoppen met roken. Een warme verwijzing door de zorgprofessional naar een stoppen-met-roken programma vergroot de kans op deelname met wel 13 keer. Doorverwijzen naar Rookvrij en Fitter kan eenvoudig via zowel ZorgDomein (zoek op ‘Rookvrij en Fitter’) als via de website (rookvrijenfitter.nl/doorverwijzing).

We hebben succesvolle samenwerkingen opgezet met verschillende leefstijlzorgloketten, waarbij maandelijks tientallen patiënten ondersteuning bij het stoppen met roken krijgen. Ook zijn er samenwerkingen met gemeenten, waaronder West Betuwe, GGD’s en werkgevers, wat heeft geleid tot grote aantallen mensen die gestopt zijn met roken en een gezonder leven leiden.

Wil je meer weten over het programma of zie jij ook kansen voor een samenwerking? Neem dan contact met ons op via info@rookvrijenfitter.nl.

Patiënten doorverwijzen? Dat kan eenvoudig via: doorverwijzing

Benieuwd naar onze interventiebeschrijving? Neem gerust een kijkje op https://www.loketgezondleven.nl/interventies-zoeken#/InterventionDetails/2200100

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *